A digitális rendszerű eszközök két csoportba osztahtóak a jelátvitel módja szerint:

- AHD (A Full-HD felbontású jelet analóg rendszeren továbbítja, az ár/érték arányban a legjobb megoldás)
- IP (Számítógépes hálózaton képes a képet továbbítani, kiépített hálózat meglétekor igen kényelmes a telepítése)

A technika fejlődésével és az IP videotechnikai rendszerek térnyerésével növekedett az elvárás az analóg CCTV rendszerekkel szemben. A hagyományos analóg videó rendszerek D1 felbontása (0,4 Mpx: 720 x 576 pixel) a mai IP kamerák felbontása mellett elavult.
Mind a megjelenítő eszközök (monitorok, TV-k), mind pedig a jelfeldolgozó eszközök lényegesen nagyobb felbontást képesek kezelni, a gyakorlatban alapnak mondható a Full-HD (1920 x 1080 pixel, azaz 2 Mpx). 

Ismerd meg az AHD technológia előnyeit!

...A régi analóg rendszerünk csupán az eszközök cseréjével (újra vezetékezés nélkül) átalakítható nagy felbontású (FULL-HD) CCTV rendszerré...
...Együtt használhatjuk a hagyományos analóg, az 1 Mpx és a 2 Mpx felbontású AHD kamerákat...
...A kamerák OSD menüje a DVR-ek felületéről is elérhető, így a telepített kamerák paramétereinek beállítása vagy módosítása kényelmesen elvégezhető a DVR mellől, vagy akár távolról, az interneten keresztül...
...A technológiát alapvetően koax kábeles jelátvitelhez fejlesztették ki, de HD-videó balun használatával ugyanúgy áttérhetünk csavart érpáras jelátvitelre (UTP kábel)...
...A TechSon AHD kamerák kiváló képminőségét SONY (EXMOR) szenzor biztosítja, a jelfeldolgozásról pedig NextChip processzor gondoskodik...

Miért kell a nagy felbontás?

A technika fejlődésével és az IP videotechnikai rendszerek térnyerésével növekedett az elvárás az analóg CCTV rendszerekkel szemben.
A hagyományos analóg videórendszerek D1 felbontása (0,4 Mpx: 720 x 576 pixel) a mai IP kamerák felbontása mellett elavult. Mind a megjelenítő eszközök (monitorok, TV-k), mind pedig a jelfeldolgozó eszközök lényegesen nagyobb felbontást képesek kezelni, a gyakorlatban alapnak mondható a Full-HD (1920 x 1080 pixel, azaz 2 Mpx).
Az IP technológiában a felbontás növelése könnyebben megoldható, viszont a különböző gyártók termékei között adódhatnak kompatibilitási problémák.
A működő analóg rendszerek modernizációja, a képminőség és a felbontás javítása nehézségekbe ütközik, ha IP technológiára szeretnénk átalakítani a rendszert. Ilyenkor ki kell alakítani az ehhez szükséges fizikai hálózatot, és mindenképpen informatikai rendszer kialakítása válik szükségessé (Cat5e, Cat6, optika, stb.). Koax kábeles telepítés esetén mindenképpen új kábelezést kell készíteni.
A gyártók felmérték és felismerték ezt a problémát, és a megoldást is megtalálták. Olyan nagy felbontású analóg CCTV rendszereket kezdtek fejleszteni, amelyek a hagyományos analóg videó rendszerek infrastruktúrájához illeszthetők. Így a régi analóg rendszerünk csupán az eszközök cseréjével átalakítható nagy felbontású (FULL-HD) CCTV rendszerré. A már kiépített koaxiális (vagy csavart érpáras) vezetékrendszert felhasználva a kamerák és a videórögzítő cseréjével látványos képminőség javulás érhető el.

Nagy felbontású analóg rendszerek összehasonlítása (AHD, TVI, CVI)

A piacon jelenleg háromféle nagy felbontású analóg videó rendszer található meg: az AHD, a HD-TVI és a HD-CVI. Mindhárom technológia a hagyományos analóg kompozit videojel (CVBS - Composite Video Baseline Signal – alapsávi kompozit videojel) továbbfejlesztése. A technológiákat szabadalmak védik, amelyek mára szabványokká is váltak. A szabványosításból adódóan nincs kompatibilitási probléma a különböző gyártók azonos technológiát alkalmazó eszközei között, azonban a technológiák közötti átjárhatóság gyakran problémákba ütközik.

Mindhárom rendszerre jellemző, hogy a hagyományos analóg rendszerben használt váltott soros képletapogatás helyett progresszív letapogatást használ. Ezen kívül a hagyományos analóg rendszerek képaránya 4:3-as volt, az újaké pedig 16:9, amely a felbontásokból is adódik. Mindhárom rendszer felülről kompatibilis a régivel, így az analóg HD rögzítőkre a hagyományos analóg kamerák is csatlakoztathatók, amelyek képe természetesen kisebb felbontású lesz (960H).

A jelátvitel – ugyanúgy, mint a hagyományos analóg rendszereknél – tömörítetlen és veszteségmentes, így a kép késleltetés nélkül jelenik meg a fogadó oldalon. Ez nagy előnyt jelent a gyors és valós idejű események megfigyelésénél, és kiküszöböli az akár 0,1-0,5 másodpercnyi késleltetési időt, ami az IP technológiánál tapasztalható. A késleltetés oka, hogy az IP kamera először tömöríti a képet, majd elküldi azt az NVR-nek, ami kitömörítés után jeleníti meg a képet.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy melyiket is válasszam?

Természetesen a döntés mindig szubjektív, viszont az mindig elmondható, hogy az egyik legfontosabb tényező az ár-érték arány, ami az AHD technológia felé billenti a mérleg nyelvét. További fontos tényező a gyártók részesedése a piaci szegmensben. Az AHD mellett kötelezte el magát a legtöbb gyártó, ami a gyors és folyamatos fejlődést, valamint a technológia fennmaradását garantálja.

Az AHD technológiát a koreai NextChip cég fejlesztette ki, amely egy jelentős piaci részesedésű gyártó, CCTV eszközök (kamerák, DVR-ek és NVR-ek) chipsetjeit fejleszti és gyártja. 2013-ban kezdte fejleszteni az AHD technológiát, akkor még „csak” 720p (1280 x 720 pixel, azaz 1 Mpx) felbontásban.
Nagyon fontos a három technológia összehasonlításánál az a tény, hogy az AHD teljesen nyitott és a chipgyártó korlátlan darabszámban biztosítja a képfeldolgozó elemeket, így a kameragyártók biztosan és hosszú távon építhetnek erre a technológiára. Ennek köszönhetően, folyamatosan a legjobb árakat tudják kínálni ebben a piaci szegmensben. A HD-TVI és a HD-CVI technológia két gyártó köré összpontosul, amiből adódik, hogy sok gyártó korlátozott darabszámban és meghatározott áron juthat a képalkotó elemekhez, így áraik magasabbak a piacon.

Kezdetben a technológia nem nyújtott annyi „szolgáltatást” mint a másik két rendszer, de a 2015-ben megjelent AHD 2.0 nem csupán beérte versenytársait, de felhasználóbarát megoldásaival túlnő riválisain. Számos fejlesztés valósult meg, amely folyamat természetesen nem áll meg.

Nézzünk néhányat:

A felbontás Full-HD (1920 x 1080 pixel), amely azonos a versenytársakéval és természetesen lefelé kompatibilis a rendszer, így együtt használhatjuk a hagyományos analóg, az 1 Mpx és a 2 Mpx felbontású AHD kamerákat.

A kamerák OSD menüje a DVR-ek felületéről is elérhető, így a telepített kamerák paramétereinek beállítása vagy módosítása kényelmesen elvégezhető a DVR mellől, vagy akár távolról, az interneten keresztül.
A technológiát alapvetően koax kábeles jelátvitelhez fejlesztették ki, de HD-videóbalun használatával ugyanúgy áttérhetünk csavart érpáras jelátvitelre (UTP kábel) mint a régi analóg rendszereknél. Új telepítésű rendszereknél szabadon választhatunk a koax és UTP kábeles jelátviteli közeg között, már meglévő rendszerek esetében pedig felhasználhatjuk az eredeti kiépítést!

A hagyományos analóg rendszerek telepítésével szerzett szaktudás tökéletesen elegendő az AHD rendszerek tervezéséhez és telepítéséhez, szemben az IP technológiával, ahol alapos informatikai ismeretek nélkül nehéz egy jól működő videó rendszert kiépíteni.